RGS in de praktijk bij ... SnelStart

""

In deze rubriek vragen we bedrijven naar de rol van RGS in hun producten of diensten. Dit keer aan het woord Bernette van Heerwaarden, van SnelStart.

Wat voor producten of diensten levert SnelStart?

“Met slimme boekhoudsoftware helpt SnelStart ondernemers hun administratie vergaand te automatiseren en de samenwerking met hun accountant te versimpelen. Het scannen van bonnen en de automatische verwerking van inkoopfacturen, snel facturen maken, automatische herkenning van bankmutaties, btw-aangifte met een druk op de knop: het bespaart tijd en de boekhouding klopt. Live online samenwerken met de boekhouder of accountant zorgt voor nog meer tijdbesparing, advies op basis van altijd bijgewerkte cijfers en een snelle verwerking voor bijvoorbeeld bank en Belastingdienst.”

Hoe speelt RGS een rol in jullie producten of diensten?

“Als deelnemer aan het initiatief zijn wij nauw betrokken bij het (door)ontwikkelen van het Referentie Grootboekschema. We zijn overtuigd van de voordelen van dit systeem en passen het daarom toe waar mogelijk in onze software. Nieuwe online administraties zijn automatisch gekoppeld aan RGS om het werken hiermee te vergemakkelijken. RGS wordt gebruikt voor standaardrapportages binnen SnelStart en ook de activastaat is geautomatiseerd op basis van RGS. Binnen onze software zijn koppelingen mogelijk met andere softwarepakketten. Ook hierbij wordt RGS gebruikt, bijvoorbeeld voor rapportagesoftware als die van Nextens.”

Welk probleem hebben jullie opgelost met RGS? En wat is het voordeel voor jullie klanten?

“Ondernemers hebben weinig tijd voor hun administratie, en over het algemeen hebben ze er ook weinig verstand van. Accountants hebben veel administraties te verwerken en lopen aan tegen capaciteitsproblemen. Een efficiencyslag is daarom noodzakelijk. Bij het maken van rapportages binnen de software en via externe softwarekoppelingen hoeft je niet meer handmatig de juiste informatie op te zoeken, selecteren, optellen of exporteren. Na het eenmalig koppelen van RGS aan je eigen grootboekschema zijn rapportages, jaarstukken en bijvoorbeeld financieringsaanvragen met een druk op de knop geregeld. RGS scheelt enorm veel tijd en minimaliseert de foutkans.”

Kun je een voorbeeld geven van een concrete toepassing?

“RGS is erg handig bij rapportagetools. Cijfers die via de softwarekoppeling worden ingelezen vanuit de boekhouding worden automatisch gekoppeld aan de juiste rubrieken. Dit gaat veel sneller dan wanneer het handmatig moet gebeuren en de kans op fouten is kleiner. De rapportages voor de ondernemer zijn daarmee ook veel sneller gedaan.”

Wat moeten jullie klanten hiervoor doen?

“Het instellen van RGS in SnelStart is een eenmalige handeling die de accountant of boekhouder uitvoert. Als een kantoor voor alle klantadministraties telkens hetzelfde grootboekrekeningschema gebruikt, zijn met het instellen van één administratie alle overige administraties ook gekoppeld aan RGS. Bij het koppelen kun je ervoor kiezen om onze software automatisch suggesties te laten doen voor de RGS-codes. Je hoeft dan alleen nog te controleren en bevestigen. Blijken er nog niet-gekoppelde rekeningen te zijn, dan is dat gemakkelijk aan te vullen.”

Heb je een tip of advies rondom het werken met RGS?

“Wij adviseren bedrijven vandaag nog te beginnen met RGS. De tijdbesparing en verminderde foutkans maken dat het een waardevolle toevoeging is op de bedrijfsvoering. Als ondernemers zelf zorgen dat bonnen en facturen up-to-date zijn, dan kunnen rapportages, jaarstukken en financieringsvraagstukken snel worden afgehandeld.”

Deze vragen zijn mede beantwoord door Pepijn Kolthoff. Tijdens dit interview werkzaam bij SnelStart. Pepijn heeft inmiddels een nieuwe functie elders.

Uw verhaal delen?

Gebruikt uw bedrijf RGS, en wilt u uw verhaal delen in deze rubriek? Neem contact op met ons.

Sidebar