Over RGS

Governance RGS

De verbinding tussen administratie en rapportage

Het Referentie GrootboekSchema (RGS) is een belangrijke schakel in de standaardisatie van boekhoudschema’s in Nederland. Deze uniforme structuur zorgt ervoor dat verschillende grootboekrekeningschema’s van uiteenlopende bedrijven leesbaar en uitwisselbaar worden tussen verschillende administratieve en financiële software. Ondernemers kunnen dankzij RGS eenvoudig hun administratie koppelen aan de benodigde rapportagesoftware, waarmee ze hun verantwoording snel en efficiënt kunnen verzorgen.

RGS staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van het SBR-programma. Dit is een breder overheidsinitiatief voor het standaardiseren van bedrijfsrapportages. Via de bijbehorende taxonomie vertaalt RGS de gegevens naadloos naar SBR-rapportages, wat niet alleen de ondernemer maar ook de overheid en accountants veel werk uit handen neemt.

Organisatie

Een duurzame samenwerking: de governancestructuur van RGS

De governancestructuur van RGS is opgezet als een publiek-private samenwerking. Deze samenwerking erkent het belang van RGS voor zowel het bedrijfsleven als de overheid. De kern van deze structuur bestaat uit de Taakgroep RGS en drie gespecialiseerde werkgroepen die ieder hun eigen expertisegebied hebben.

Taakgroep RGS: de strategen van RGS

De Taakgroep RGS neemt het voortouw als het gaat om het signaleren van marktontwikkelingen en bepaalt de strategische koers. Zo zorgen zij ervoor dat RGS altijd inspeelt op de nieuwste behoeftes van de markt. Hun taken omvatten:

  • Het analyseren van relevante marktontwikkelingen die RGS kunnen beïnvloeden.
  • Het bepalen van strategische en operationele plannen voor RGS.
  • Het vrijgeven van nieuwe versies van RGS en het beheer van wijzigingen die zijn voorgesteld door de werkgroepen.
  • Het aansturen van drie gespecialiseerde werkgroepen: Semantiek, Techniek en Implementatie & Communicatie.
  • Het beheren van het budget en het betrekken van alle relevante belanghebbenden.

De drijvende krachten: de werkgroepen

Elke werkgroep speelt een unieke rol in het RGS-systeem en voorziet de Taakgroep RGS van input en advies.

1. Werkgroep Semantiek

De Werkgroep Semantiek zorgt ervoor dat het schema up-to-date blijft met de behoeften van gebruikers. Zij beheren het inhoudelijke aspect van RGS door meldingen en verzoeken van gebruikers te beoordelen. Denk hierbij aan het koppelen van RGS-codes aan de juiste SBR-rapportagecodes, en het voorbereiden van nieuwe versies van het schema. Veranderingsverzoeken worden overzichtelijk bijgehouden op de RGS-website, waar gebruikers de status van hun verzoeken kunnen volgen.

2. Werkgroep Techniek

Deze werkgroep staat in voor het technische beheer van RGS. Zodra de Werkgroep Semantiek een wijzigingsvoorstel goedkeurt, zorgt Techniek voor een correcte en goed gedocumenteerde implementatie, volgens de vastgestelde kaders. Het team publiceert tevens de technische documentatie die nodig is om de updates goed te begrijpen en te implementeren.

3. Werkgroep Implementatie en Communicatie

Voor de bekendheid en het praktische gebruik van RGS werkt de werkgroep Implementatie en Communicatie actief samen met de markt. Van ondernemers en accountants tot softwareleveranciers, iedereen die met RGS werkt, kan rekenen op ondersteuning bij de implementatie. Hun doel is om zoveel mogelijk bedrijven kennis te laten maken met RGS en de voordelen ervan via een communicatiejaarplan en de website Referentiegrootboekschema.nl onder de aandacht te brengen.

Deze structuur zorgt ervoor dat RGS niet alleen up-to-date blijft, maar dat gebruikers ook actief worden ondersteund en betrokken bij elke stap van het proces.

Sidebar